top of page

Nagy sikerrel zajlott a III. Hagyományos Kínai Orvosi Kulturális Fesztivál és a kínai gyógyászat új

A Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete 2015 október 25-én és 26-án tartotta meg a III. Hagyományos Kínai Orvosi Kulturális Fesztivált, amely díszvacsorával zárult a „hagyományos kínai orvoslás új szabályozásának megünneplésére”.


A III. Hagyományos Kínai Orvosi Kulturális Fesztivál a kínai orvoslás egészségmegőrző kultúrájának bemutatását tűzte ki céljául. Így az ünnepélyes megnyitó után – melyen a Kínai Nagykövetség diplomatái is résztvettek – előadásokat, taj csi, teaszertartás és kalligráfia bemutatókat tekinthettek meg az érdeklődők. A rendezvény alatt a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének szakemberei ingyenes állapotfelmérést és konzultációs lehetőséget biztosítottak.


Október 26-án az egyesület díszvacsorát adott a kínai orvoslás új, progresszív szabályozásának megünneplésére. A hagyományos kínai orvosok hazai praxisának jogi alapjait lefektető 2013 december 17-i Eü. törvénymódosítás után 2015 szeptember 19-én hirdették ki azt a minisztériumi rendeletet, amely a kínai gyógyászati tevékenység részleteit szabályozza. E rendelettel ténylegesen lehetővé vált a hagyományos kínai orvoslás szakemberei számára szakmájuk magyarországi gyakorlása.Az új, progresszív szabályozás megünneplésére adott díszvacsorán szakmai és kormányzati szervek képviselői egyaránt részt vettek. Jelen volt Dr. Medgyessy Péter, Magyarország volt miniszterelnöke, a Hagyományos Kínai Gyógymódok az Európai Egészségügyért alapítvány elnöke, Dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára, Wu Hua úr, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének Oktatási Részlegének vezetője, Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, Dr. Bolcsik Zoltán rendőr vezérőrnagy, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, Dr. Mészáros Judit, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának volt dékánja, az első magyarországi HKO alapképzés elindítója valamint Dr. Hegyi Gabriella, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöke és a Pécsi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója.

A vacsorán felszólaló díszvendégek valamennyien egybehangzóan kiemelték, hogy a kínai orvoslás új szabályozásra a magyar népesség kínai orvoslás iránti igénye miatt volt szükség. Jogi

és szakmai háttere Kína és Magyarország kormányzatai közötti együttműködés nyomán jött létre. És végül, de nem utolsó sorban a magyarországi HKO szakma több évtizedes munkája nyomán valósult meg.


Az új szabályozás kapcsán beérkező gratuláló levelek közül is felolvasására került az egyik: a Hagyományos Kínai Orvosi Egyesületek Világszövetségétől jött üdvözlet. Több mint 100 gratuláló levél érkezett a világ minden tájáról, többek között Anglia, Kanada, Ausztrália, az Egyesült Államok, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Portugália, Svájc, Szingapúr, Japán és természetesen Kína hagyományos kínai orvosi szakmai szervezeteitől.


A díszvacsora alatt nem csak az Ezer Sárkány Étterem kiváló tengeri fogásait élvezhették a résztvevők, hanem az egyesületi tagok és hozzátartozóik által előadott zenés, táncos kulturális bemutatók is hozzájárultak a jó hangulathoz.


Reméljük, hogy a kínai orvoslás új progresszív szabályozása még csak a kezdet a kínai orvoslás magyarországi fejlődésében!


- hkome -


Egyéb hírek
Archívum
Keresőszavak
Még nincsenek címkék.
bottom of page