top of page

Nagy sikerrel zajlott a III. Hagyományos Kínai Orvosi Kulturális Fesztivál és a kínai gyógyászat új

A Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete 2015 október 25-én és 26-án tartotta meg a III. Hagyományos Kínai Orvosi Kulturális Fesztivált, amely díszvacsorával zárult a „hagyományos kínai orvoslás új szabályozásának megünneplésére”.


A III. Hagyományos Kínai Orvosi Kulturális Fesztivál a kínai orvoslás egészségmegőrző kultúrájának bemutatását tűzte ki céljául. Így az ünnepélyes megnyitó után – melyen a Kínai Nagykövetség diplomatái is résztvettek – előadásokat, taj csi, teaszertartás és kalligráfia bemutatókat tekinthettek meg az érdeklődők. A rendezvény alatt a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének szakemberei ingyenes állapotfelmérést és konzultációs lehetőséget biztosítottak.


Október 26-án az egyesület díszvacsorát adott a kínai orvoslás új, progresszív szabályozásának megünneplésére. A hagyományos kínai orvosok hazai praxisának jogi alapjait lefektető 2013 december 17-i Eü. törvénymódosítás után 2015 szeptember 19-én hirdették ki azt a minisztériumi rendeletet, amely a kínai gyógyászati tevékenység részleteit szabályozza. E rendelettel ténylegesen lehetővé vált a hagyományos kínai orvoslás szakemberei számára szakmájuk magyarországi gyakorlása.



Az új, progresszív szabályozás megünneplésére adott díszvacsorán szakmai és kormányzati szervek képviselői egyaránt részt vettek. Jelen volt Dr. Medgyessy Péter, Magyarország volt miniszterelnöke, a Hagyományos Kínai Gyógymódok az Európai Egészségügyért alapítvány elnöke, Dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára, Wu Hua úr, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének Oktatási Részlegének vezetője, Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, Dr. Bolcsik Zoltán rendőr vezérőrnagy, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, Dr. Mészáros Judit, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának volt dékánja, az első magyarországi HKO alapképzés elindítója valamint Dr. Hegyi Gabriella, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöke és a Pécsi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója.

A vacsorán felszólaló díszvendégek valamennyien egybehangzóan kiemelték, hogy a kínai orvoslás új szabályozásra a magyar népesség kínai orvoslás iránti igénye miatt volt szükség. Jogi

és szakmai háttere Kína és Magyarország kormányzatai közötti együttműködés nyomán jött létre. És végül, de nem utolsó sorban a magyarországi HKO szakma több évtizedes munkája nyomán valósult meg.


Az új szabályozás kapcsán beérkező gratuláló levelek közül is felolvasására került az egyik: a Hagyományos Kínai Orvosi Egyesületek Világszövetségétől jött üdvözlet. Több mint 100 gratuláló levél érkezett a világ minden tájáról, többek között Anglia, Kanada, Ausztrália, az Egyesült Államok, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Portugália, Svájc, Szingapúr, Japán és természetesen Kína hagyományos kínai orvosi szakmai szervezeteitől.


A díszvacsora alatt nem csak az Ezer Sárkány Étterem kiváló tengeri fogásait élvezhették a résztvevők, hanem az egyesületi tagok és hozzátartozóik által előadott zenés, táncos kulturális bemutatók is hozzájárultak a jó hangulathoz.


Reméljük, hogy a kínai orvoslás új progresszív szabályozása még csak a kezdet a kínai orvoslás magyarországi fejlődésében!


- hkome -


Egyéb hírek
Archívum
Keresőszavak
Még nincsenek címkék.
bottom of page