top of page

ÚJ, PROGRESSZÍV SZABÁLYOZÁS A KÍNAI GYÓGYÁSZAT GYAKORLÁSÁRÓL

A hagyományos kínai orvoslás gyakorlására vonatkozó új szabályozás jelent meg 2015 szeptember 18-án a Magyar Közlöny 132. számában: „az emberi erőforrások minisztere 42/2015. (IX. 18.) EMMI rendelete a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy által végezhető egészségügyi tevékenység engedélyezésére vonatkozó szabályokról”. A rendelet 2015 október 20-án lépett érvénybe.

Az új rendelet az Egészségügyi Törvény 2013 december 17-én jóváhagyott módosításához (2013 CCXLIV. 35. §) kapcsolódik. A 2013-ban hozott törvénymódosítás értelmében a hagyományos kínai orvoslás területén öt éves képzést követően megszerzett egyetemi diplomával rendelkező szakemberek számára engedély adható ki a kínai orvoslás gyakorlására. Ennek az engedélyeztetési folyamatnak a részleteit rögzíti az új rendelet.

Az új rendelet, mely lehetővé teszi, hogy a hagyományos kínai orvoslás szakemberei engedélyt kaphassanak az akupunktúra gyakorlására, egy rendkívül fontos mérföldkő a hazai HKO szakma fejlődésében. Az új szabályozás a Magyarország és Kína kormányzatai közötti együttműködésnek, a Hagyományos Kínai Orvosi Egyesületek Világszövetségének útmutatásának, a magyar népesség kínai orvoslás iránti igényének és a magyarországi HKO szakma erőfeszítéseinek közös gyümölcse. Az új szabályozás a hazai HKO szakma hosszú távú fejlődésének garanciája és egyben uniós szinten is útmutató szabályozásnak tekinthető.

Az új szabályozás szerint az engedélyeztetés fő feltételei:

  • A kérelmezőnek legalább 5 év felsőfokú képzést tanúsító diplomával kell rendelkeznie a kínai gyógyászat területén. Be kell mutatnia diplomájának és leckekönyvi kivonatának hiteles fordításait.

  • A kérelmezőnek legalább öt év HKO szakmai tapasztalatot igazoló dokumentációt kell benyújtania és igazolnia kell szakmai nyelvi ismereteit is.

  • A következő tevékenységi körökre adható ki az engedély: akupunktúra, akupresszúra, keleti mozgás- és masszázsterápia.

  • Az engedély csak a kínai gyógyászat gyakorlására szól, és nem jogosít fel egyéb orvosi tevékenységre.

  • Az engedély öt éves időtartamra adható ki, mely idő elteltével meghosszabbítható, de csak abban az esetben, ha ezen időszak legalább két harmadát HKO tevékenység végzésével töltötte.

  • A kérelmezőnek igazolnia kell, hogy nem áll egészségügyi tevékenységtől való eltiltás hatálya alatt.

  • A rendelet rögzíti a tevékenység végzésének infrastrukturális minimumfeltételeit.

- HKOME -

Egyéb hírek
Archívum
Keresőszavak
Még nincsenek címkék.
bottom of page