top of page

Orvosi Nobel díjjal jutalmazták a kínai gyógynövényből kivont malária ellenes hatóanyag felfedezéséé


Tu Youyou* professzorasszony az 1970-es években fedezte fel az artemisinin nevű hatóanyagot, amely hatékony gyógyszernek bizonyult a klorokvin-rezisztens maláriafajok ellen. Abban az időben az addig legjelentősebb malária ellenes gyógyszer – a klorokvin – rengeteget veszített hatékonyságából, mert a kórokozók ellenállóvá váltak vele szemben. Az artemisin felfedezése óta eltelt évtizedekben milliók életét mentette meg ez a kínai gyógyászat által több ezer éve alkalmazott egynyári ürömből (artemisia annua) kivont hatóanyag. Ezt a jelentős felfedezést díjazta idén a Nobel bizottság.

2015 október 5-én kihirdették a 2015. évi orvosi Nobel díj jutalmazottjait. Idén kétfelé osztották a díjat: a díj egyik felét William CAMPBELL és OMURA Satoshi kapták a fonálférgek kezelésével kapcsolatos új felfedezéseikért, míg a megosztott díj másik felét TU Youyou professzorasszony, a pekingi Kínai Hagyományos Kínai Orvostudományi Akadémia kutatója kapta egy új malária ellenes szer, az artemisinin felfedezéséért.

Az 1970-es években Tu professzorasszony a hagyományos kínai gyógyászat több száz klasszikus forrását tanulmányozta át egy új malária ellenes gyógyszer kifejlesztésének reményében. A legkorábban i.e. II. századi források által említett egynyári ürom kapcsán az i.sz. IV. századi Ingujjba rejtett receptek vészhelyzetekre (肘后备急方 Zhouhou beiji fang)** című könyvben szerepelt először a „váltóláz” javallata. Az eredeti szöveg így szól: „A váltóláz betegséget gyógyító receptek: (…) egy marék egynyári ürömöt áztass két sheng*** vízbe, csavard ki és mind itasd meg.”

Az egynyári üröm artemisinin nevű hatóanyagának felfedezését a módosított szerkezetű változatok valamint a hatóanyagok mesterséges létrehozását lehetővé tevő eljárások kifejlesztése követte. Napjainkban a legelterjedtebb malária ellenes gyógyszer az artemisinin illetve annak más szerekkel történő kombinációja – az artemisinin elleni rezisztencia (gyógyszerrel szembeni ellenállás) kialakulását megelőzendő. Délkelet Ázsiában és Afrikában milliók életét mentette már meg ez nagy múltú hatóanyag.

A díj bejelentését követő sajtótájékoztatón elhangzott a kérdés, hogy ez a díj a kínai orvoslásnak szól-e, melyre a bizottság nemmel felelt, mondván, hogy a felfedezéshez vezető kutatói munkát jutalmazzák. Mindezek ellenére nehéz nem tudomásul venni azt a tényt, hogy ezt a felfedezést a kínai orvoslás több ezer éves írott hagyománya tette lehetővé. Elég nehéz továbbá e díjazás fényében kétségbe vonni azt, hogy a hagyományos kínai orvoslásban óriási tudományos értékek rejlenek.

Reméljük, hogy ez a díj egyre több kutatót fog arra sarkallni, hogy feltárják a kínai orvoslásban rejlő értékeket és a modern tudomány számára is értelmezhető formába öntve milliók életét megmentő módszereket tárjanak a világ elé!

( Forrás: www.kinai-medicina.hu )

*Cikkünkben a japán és a kínai neveknél az eredeti névhasználat magyarral megegyező sorrendjét használjuk – vezetéknév (Tu), keresztnév (Youyou) sorrendben.

** Ingujjba rejtett receptek vészhelyzetekre: a régi Kínában viselt bő ingek ujjába különféle dolgokat lehetett rejteni – orvosok például vészhelyzetekre szóló recepteket tartalmazó irattekercseket tehettek bele. Innen e könyv címe.

*** A könyv írásakor 1 „sheng” körülbelül 0,2 liternek felelt meg.

Egyéb hírek
Archívum
Keresőszavak
Még nincsenek címkék.
bottom of page