top of page

A hagyományos kínai orvoslás a kínai magyar kulturális csere zászlóshajója


A kínai nagykövet Xiao Qian úr fogadta a Guandong tartomány tengerentúli kínai ügyek hivatalának hagyományos kínai orvosi szakértőinek küldöttségét. Avval a megállapítással, hogy "a hagyományos kínai orvoslás a kínai és magyar kulturális eszmecsere egyik zászlóshajója" a fogadás minden résztvevője messzemenően egyetértett.

2014 október 25.-én, 16 órakor Guandong tartomány hagyományos kínai orvosi szakértőinek küldöttsége Dr Yu Funiannal, a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének elnökével és Shi Xing Hong a Nemzetközi Chan Wu Szövetség elnökének kíséretében megvizsgálta a magyarországi kínai nagykövetség dolgozóit. Xiao Qian nagykövet úr azért találkozott a delegációval, hogy üdvözölje a hagyományos kínai orvosi szakértőket, elismerve Guandong tartomány tengerentúli kínai ügyek hivatalának sok éves aktív munkáját, amellyel kibontakoztatta a hagyományos kínai orvoslás tengerentúli előrelépését.

Xiao Qian nagykövet úr bemutatta a delegáció tagjainak az elmúlt évek kínai magyar együttműködését, rámutatott: a kínai magyar kapcsolatok jelenleg optimális időszakukat élik, mely gazdasági, kereskedelmi, kulturális és sport területen is örvendetes eredményeket hozott.

Xiao nagykövet úr elmondta: „a kétoldali kulturális csere területén, Magyarországon három zászló emelkedik. Az első a kínai Konfuciusz Intézet, amelyekből Magyarország már négyet alapított és így Budapest vált Közép Kelet Európa kínai tanárképző központjává. A második a Chan Wu Harművészeti Szövetség.

Tegnap este Guó Xiao Guang tanácsos a nagykövetség képviseletében részt vett egy ünnepségen ahol mindenki láthatta lenyűgöző bemutatójukat. A harmadik pedig a hagyományos kínai orvoslás. A múlt év végén a magyar országgyűlés elfogadta a hagyományos kínai orvoslás törvényhozási törvénytervezetét. Ez év februárjában a magyar miniszterelnök Kínába látogatott, és Li Ke Qiang kínai miniszterelnökkel aláírt egy egyezményt egy Magyarországon alapítandó hagyományos kínai orvosi oktatási, betegségmegelőző és gyógyító központról. A magyarországi negyedik Konfuciusz Intézet a hagyományos kínai orvoslással foglalkozik és a kínai nemzeti iroda már jóváhagyta megalapítását a Pécsi Tudományegyetemen.

A Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének tagjai nagy erőfeszítéseket tettek ennek érdekében és mi a nagykövetségen is aktívan támogatjuk a hagyományos kínai orvoslás magyarországi fejlődését”. Xiao nagykövet úr kifejezte, hogy reméli a jövőben még erősebb lesz az országaink közötti kapcsolat és közösen támogatjuk a kínai kulturális örökség külföldi fejlődését.

A találkozón részt vettek még: Zheng Jian Min a Guandong tartomány tengerentúli kínai ügyek hivatalának igazgatóhelyettese, Cao Yuan a nagykövetség konzuli osztályának igazgatója és még sokan mások. A találkozó után a hagyományos kínai orvoslás szakértői megvizsgálták a követség dolgozóit.


Egyéb hírek
Archívum
Keresőszavak
Még nincsenek címkék.
bottom of page