top of page

A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁSRÓL

A hagyományos kínai orvoslás terápiás módszerei

 

A kínai orvoslásban a terápiás módszerek két nagy csoportra oszlanak: belső gyógymódokra - gyógyszeres terápia (többnyire több összetevőjű keverékek, főzetek, pirulák, porok stb.) és ételterápia (a kínai orvoslás az ételeket a gyógyszerekéhez hasonló elméletrendszer szerint kategorizálja és alkalmazza), illetve külső gyógymódokra:

akupunktúra és moxibuszció (a test bizonyos pontjainak tűvel illetve hővel való ingerlése

kínai manuálterápia (pontok és területek manuális ingerlése, izületek mozgatása)

köpölyözés (bizonyos pontok vákuummal való ingerlése),

torna- és légzésgyakorlatok.

 

A hagyományos kínai orvoslás fogalma

 

A kínai orvos nem származásától vagy egy kezelési technikától lesz az ami, hanem a kínai orvoslás elméletrendszerétől. A kínai orvoslásnak van egy sajátos ismeretrendszere, ami meghatározza, hogy miképpen értelmezi az egészséges és a beteg állapotok alakulását. Ez határozza meg a kínai orvos klinikai munkáját.

A hagyományos kínai orvoslás ezen az ismeretrendszeren alapuló egészségmegőrző, betegséggyógyító tevékenység.

Mivel ez az ismeretrendszer Kínából származik és több ezer év hagyományain keresztül fejlődött azzá a kifinomult eszközzé, amit ma világszerte használunk – hagyományos kínai orvoslásnak nevezzük.

 

A hagyományos kínai orvoslás célja

 

Egy klasszikus megfogalmazás szerint a kínai orvoslás az élet meghosszabbításának eszköze. Itt az élet meghosszabbítását ne úgy képzeljük el, hogy az öregkort akarnánk hosszabbá tenni!

 

A cél a hosszan tartó egészség: az erős szervezet, az életkedv, az éles látás, az éles hallás – egy minőségi élet megvalósítása. Más szóval a kínai orvoslás az élet ápolásának eszköze.

 

Akupunktúra

 

Az akupunktúrás kezelés során az orvos vékony tűkkel megszúrja a testfelszín egyes pontjait. Ezek az akupunktúrás pontok az egész szervezetet  behálózó, összefogó és ellátó csatornarendszer mentén található különleges pontok, melyek ingerlésével befolyásolni lehet a különböző élettani folyamatokat. 

 

Kínai manuálterápia

 

A kínai manuáterápia lágyszöveti manipulációs technikákat (masszázst), akupresszúrát és izületi kimozgatásokat ötvöz a különböző mozgásszervi problémák megszüntetése érdekében. A kezelés általában a problémás területre fókuszál, ruhán keresztül történik, és nagyon kellemes, ellazító, stresszoldó hatása is van. 

 

Moxibuszció

 

Ez az eljárás igazából melegítést, hevítést takar. Általában egy moxaüröm nevű gyógynövény rúd meggyújtásával és égetésével történik az adott testfelszín vagy tű melegítése. Nagyon jó fájdalomcsillapító és keringésjavító hatása lehet a megfelelő alkalmazás esetén.

 

 

Köpöly

 

Ilyenkor üvegből vagy bambuszból készült vákuumpoharak kerülnek a bőrfelszínre néhány percre, mely segíti a folyadékáramlást az adott területen, így gyakran használt kezelés például köhögésre vagy derékfájdalomra.

 

Gyógynövény receptek

 

A kínai gyógynövények gondos termesztés, szüretelés és feldolgozás után kerülnek a gyógyszertárakba. A hagyományos kínai orvoslás jellegzetességeik szerint csoportokba osztja őket: ízük, mozgásuk, karakterük alapján. A hagyományos kínai orvos ezeket mérlegelve és a lehető legideálisabban összekombinálva a páciens pillanatnyi állapotához és problémájához mérten írja fel a receptet, mely általában 10-15 gyógynövényt tartalmaz. 

 

Tornagyakorlatok

 

Kínában nagyon népszerű mozgásforma például a Tai-ji, mely ideális időseknek és fiataloknak egyaránt egészségmegőrzés céljából. A lassú mozdulatok kivitelezése laza izomzattal, megfelelő testtartással és öszpontosított figyelemmel segíti az élettani funkciók helyreigazítását, élénkíti a vérkeringést, és összehangolja a testet és lelket.

 

bottom of page